Zine Café: 24 Hour Zine Thing – 16-17 juli in Gent

FEL + ECHO organiseren een 24 HOUR ZINE THING in Gent op 16-17 juli 2014:

clockcolorsmall24 Hour Zine Thing is een uitdaging die je met jezelf aangaat om in 24 uur een zine van 24 pagina’s te maken. De spelregels vind je hier. Het komt erop neer dat je alles binnen die 24 opeenvolgende uren moet doen: schrijven, tekenen, lay-outen, kopiëren, plooien en binden/nieten van je zine. Een hele uitdaging, maar ook heel leuk!

24 Hour Zine Thing kan je eender wanneer in de maand juli doen en eender waar. Enkele geïnteresseerden besloten om op hetzelfde moment op dezelfde plek ieder aan hun zine te werken. Waar en wanneer we hebben afgesproken:

  • woensdag-donderdag 16-17 juli: je bent welkom vanaf 14u voor een korte introductie over zines en daarna begint de klok te tikken 🙂 (je mag ook later beginnen)
  • in Gent, op wandelafstand van Sint-Pietersstation (mail naar felfeminisme@gmail.com voor het adres)

Geef ons een seintje als je mee wil doen aan deze zine-marathon of vragen hebt: felfeminisme@gmail.com. Laat ons ook iets weten als je niet aanwezig kan zijn op deze bijeenkomst, maar wel een zine wil maken in 24 uur in juli. We zijn sowieso geïnteresseerd in je zinecreatie!

Wat is een zine:

IMG_7293webEen zine is een zelfgemaakt lowbudget magazine, boekje of strip dat je zelf uitgeeft en ruilt/weggeeft/verkoopt zonder commercieel doel. Het kan over eender welk(e) onderwerp(en) gaan en ook vormelijk – qua lay-out – ben je volledig vrij. Het doe-het-zelf principe uit de punksubcultuur staat centraal. Je kan ook samen met anderen een zine maken. (Voor 24 Hour Zine Thing geldt: 24 pagina’s per persoon).

Meer info over zines en feminisme vind je hier:

Voorbereiding:

IMG_7024webAls je nog nooit een zine hebt gemaakt, bekijk dan best op voorhand deze stappenplannen om te weten hoe je een zine kan maken:

We voorzien ter plaatse ook enkele mini-handleidingen over hoe een zine te maken en uitleg mag je natuurlijk ook altijd vragen.

Verzamel op voorhand al het materiaal dat je gaat nodig hebben om je zine te maken. Zie verder, bij “wat meebrengen”.

Bedenk eventueel al een formaat (bv. A6, A5, A4, A3, vierkant, liggend, staand…) en een thema (kan eender wat zijn, of meerdere onderwerpen bij elkaar) of soort zine dat je wil maken (een feministisch/queer zine, iets dagboekachtigs, fictie, een strip, een politiek pamflet, een zine vol kruiswoordraadsels en spelletjes, een kookboekje…). Maar begin nog niet met het uitwerken of schrijven van de inhoud van je zine! Dat is pas voor op de dag zelf.

Wat meebrengen:

zinekopiemachineAl het materiaal dat je nodig hebt om je zine te maken: papier, pennen, potloden, slijper, gom, laptop, typemachine, lat, schaar, lijm, tijdschriften om uit te knippen, glitter, touw, (langarmige) nietjesmachine, paper clips, stickers, klok/timer, magische thee die je creativiteit aanwakkert, voorbeelden van zines die je inspireren… Als je wil blijven overnachten, breng een slaapzak mee. Of je kan natuurlijk de hele nacht doorwerken. 🙂

We voorzien een voorraad thee, koekjes, leuk gezelschap, een papiersnijder en een woonkamer om in te werken. Laat iets weten als je wil blijven overnachten of de hele nacht doorwerken.
Je kan ook (gedeeltelijk) bij je thuis aan je zine werken. Denk er gewoon aan dat alles binnen 24 op elkaar volgende uren moet gebeuren. Hou ook rekening met de openingsuren van copycenters!

Als je op hetzelfde moment je 24-uur-zine wil maken, maar niet aanwezig kan zijn op onze bijeenkomst, kan je ons op de hoogte houden van je vorderingen via facebook (event) of ons achteraf mailen (FEL en/of ECHO). Wij zullen ook regelmatig laten weten hoe ver we met onze zines staan. Zo kunnen we elkaar blijven motiveren. 🙂

IZMposter2014International Zine Month:

Juli is de internationale zine maand (IZM), een hele maand gewijd aan zines! 24 Hour Zine Thing is een van de activiteiten die op het programma staan voor die maand, die je als extra activiteit kan doen, maar er zijn ook nog een heleboel andere (kleine) dingen die je zelf elke dag kan doen. Dat kan gaan van “lees de hele dag zines”, “stuur je zine naar een distro”, “schrijf een recensie van een zine”, “kook met een recept uit een zine” of “bezoek je lokale zinebibliotheek”. Doe je ook mee?

Klik op de poster hierlangs om alle activiteiten te bekijken van de International Zine Month van dit jaar: ->

Vorig jaar heb ik aan zo veel mogelijk zineactiviteiten van IZM meegedaan en er zelfs een strip over getekend (Scissors & Chainsaws zine). Je kan ze hier bekijken. Dit jaar kijk ik vooral uit naar 24 Hour Zine Thing!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: